Asset managers · Industrie

AXA IM neemt organisatiemodel volledig op de schop

Andrea Rossi, AXA IM

De Franse asset manager AXA Investment Managers heeft zijn operationele model drastisch veranderd in een poging beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften van klanten. Vooral de board is daarbij stevig op de schop genomen.

AXA IM heeft een nieuw organisatiemodel geïmplementeerd, dat gebaseerd is op vier uitgangspunten: eenvoud, beweeglijkheid, het geven van bevoegdheden aan teams en consistentie. Als gevolg hiervan is de organisatie opnieuw ingericht: voor een verbeterde en snellere bediening van klanten zijn wholesale en institutioneel dichter bij elkaar gebracht. 

'Kernbeleggingen' is een andere pijler. Hierin worden fixed income, Framlington Equities en multi asset client solutions samengebracht. In dit onderdeel speelt de aangetrokken Hans Stoter een belangrijke rol. Hij wordt wereldwijd hoofd fixed income en neemt tijdelijk de functie waar als hoofd van de multi asset client solutions. 

Een derde pijler wordt 'alternatieve beleggingen'. Hierin zijn beleggingscompetenties ondergebracht als vastgoed, gestructureerde financiering, alsook Rosenberg aandelen en high yield. 

De laatste pijler bestaat uit transitiefuncties, zoals wereldwijde transformatie, HR, communicatie, wereldwijde operations, alsook staffuncties die de strategiewijziging moeten ondersteunen. 

Topman Andrea Rossi van AXA IM zegt in een persbericht dat de asset manager een eenvoudiger organisatiemodel implementeert om sneller te kunnen inspelen op de revolutionaire veranderingen in de wereld en in het asset management.  

De nieuwe strategie, gecombineerd met een nieuw organisatiemodel, werkt door in de hoogste regionen van AXA IM. Zo wordt de board met ingang van vandaag drastisch veranderd. Hans Stoter, die laatstelijk als CIO bij NN Investment Partners werkte, volgt John Porter op die naar de Oeso is vertrokken. 

Verder worden een aantal andere functies in de top nu door nieuwe mensen bezet. 

Topman Rossi heeft gezegd dat AXA IM ongeveer 100 mln euro wil investeren in vier nieuwe aandachtsgebieden: alternatives, multi assets, en fixed income, om zowel beter te kunnen inspelen op de behoeften van wholesale en institutionele klanten. Het huis, onderdeel van Franse verzekeringsconcern AXA, heeft ongeveer 750 miljard euro aan beheerd vermogen. 

Daarnaast wil men zich focussen op ESG-integratie, verbetering van de digitale en data-analyse en van de quant en data-vaardigheden. 

De veranderingen die worden doorgevoerd bij AXA IM brengen de strategiewijziging in herinnering die bij NN Investment Partners thans onder topman Satish Bapat worden doorgevoerd; ook daar wordt veel accent gelegd op die beleggingsstrategieën waarin men echt uitblinkt, op snellere bediening van klanten en op meer gebruikmaking van data(analyse) en kunstmatige intelligentie. 

Meer achtergronden op Investment Officer:

Hans Stoter benoemd tot global head fixed income bij AXA IM