Industrie

‘Asset managers wacht Darwinistische consolidatieslag’

Onder invloed van sociale, technologische en economische disruptie zal de consolidatieslag onder asset managers in de komende vier jaar in hevigheid toenemen, waardoor de sector ‘existentiële druk’ zal ervaren. Een op de zes asset managers zal in 2027 verdwenen zijn. 

Dat is te lezen in de Global Asset and Wealth Management enquête van het accountantsbedrijf PwC onder 250 asset managers en 250 institutionele beleggers wereldwijd. 

In de jaarlijkse enquête staat dat bijna driekwart van respondenten strategische consolidatie overweegt met een andere asset manager als gevolg de stijgende rente, hoge inflatie en de verhoogde politieke risico’s. Als gevolg hiervan is het totale wereldwijde vermogen vorig jaar gedaald met 10 procent, de grootse afname in tien jaar tijd. PwC verwacht dat de dip tijdelijk zal zijn en dat in 2027 de wereldwijde AUM met 147,3 biljoen dollar boven het niveau is van 2021.

Kunstmatige intelligentie 

Asset managers die zich niet kunnen aanpassen aan de huidige sociale, technologische en economische ontwrichting moeten vrezen voor hun bestaansrecht, stelt PwC. Wie slim omgaat met nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie en robo-advies, nieuwe klanten weet aan te boren, succesvol is het in inclusief werven van personeel en een optimale klantervaring weet te bieden, komt bovendrijven. Het accountantskantoor verwacht om die reden dat over vier jaar ‘s werelds tien grootste asset managers de helft van het kapitaal in beleggingsfondsen voor rekening nemen, tegen 42,5 procent in 2020.

PwC merkt op dat asset managers en wealth managers kunstmatige intelligentie en disruptieve technologie beginnen en op maat gemaakte indices gaan aanbieden, met name voor klanten die belastingefficiency of duurzame uitkomsten zoeken, of op basis van algoritmes of factoren willen beleggen. De helft van de asset managers verwacht dit soort oplossingen snel aan hun aanbod toe te voegen.