Asset allocatie

Pimco: langdurig hoge rente slaat een gat in de balansen

Het grootste actieve obligatiehuis ter wereld waarschuwt dat aandelenmarkten, ondanks de dalingen van vorige week, te optimistisch zijn over de mogelijkheid dat centrale banken een recessie kunnen vermijden.

Het is de meest voorspelde recessie aller tijden, geeft Pimco’s wereldwijde strateeg Gene Frieda (foto) toe, maar hij komt er wel degelijk. Het optimisme op de aandelenmarkt is dan ook prematuur wat hem betreft: ‘Markten prijzen de renteverlagingen nog steeds te vroeg in’, zegt de strateeg tegenover Investment Officer.

Renteverlagingen

Uit prijzen van de futures op Fed-fondsen, die de renteverwachtingen van beleggers weerspiegelen, blijkt dat de markt rekent op een rentestijging van 34 basispunten tot aan de piek van de renteverhogingscyclus. Dit is 10 basispunten hoger dan aan het begin van deze maand.

Hoewel beleggers hiermee dichter bij de havikistische verwachtingen van de Federal Reserve komen, vindt de markt de verwachtingen van twee of meer verhogingen die volgens Fed-voorzitter Jerome Powell door een grote meerderheid van het Fed-bestuur worden verwacht,  overdreven.

Ondanks dat markten eind vorige week wereldwijd daalden nadat de beter dan verwachte banencijfers de bezorgdheid van beleggers over het rentepad aanwakkerde, bewegen de wereldwijde aandelenkoersen dit jaar nog altijd in het felgroen.

De MSCI wereldaandelen-index steeg dit jaar met ruim 12 procent. De Nasdaq Composite heeft zelfs de beste start van het jaar in vier decennia.

" "

Goldilocks

Aandelenbeleggers zijn optimistisch over een zogenaamd “Goldilocksscenario”, waarbij  de huidige rente plus enkele tientallen basispunten, de inflatiedruk voldoende zal verlagen, zonder dat de economische activiteit zijn glans verliest.

Vooral de Amerikaanse arbeidsmarkt blijkt robuust. Vorige week meldde de Amerikaanse loonstrookjesverwerker ADP, meer nieuwe banen in juni dan verwacht: 497.000 tegenover de verwachte 225.000.

Volgens het officiële arbeidsmarktrapport dat op vrijdag werd gepresenteerd zijn er vorige maand slechts 209.000 banen bijgekomen, wat minder is dan de verwachte 230.000 en ook minder dan de 306.000 in mei. De stijging in de uurlonen neemt gemiddeld af, maar nog altijd stegen de lonen in juni sterker dan verwacht: 4,4 procent op jaarbasis, terwijl men 4,2 procent had verwacht.

Dit wakkerde nog enige zorgen over de rente aan, zoals de wereldwijd dalende aandelenkoersen deden vermoeden, maar volgens Frieda zijn de meeste aandelen alsnog te duur.

" "

Recessie

Volgens hem zien aandelenbeleggers over het hoofd dat langdurig hoge rente ‘een gat zal slaan in de balansen van bedrijven’ die er op dit moment nog goed uitzien. Op het moment dat bedrijven zich moeten herfinancieren, ontstaan er problemen volgens de strateeg. Het Amerikaanse optimisme is stuitend wat hem betreft.

Pimco acht het niet ondenkbaar dat de Amerikaanse inflatie op de middellange termijn niet onder de 4 procent komt. Centrale banken zullen hun voet op de rem moeten houden om overtollige inflatie te verdrijven, met een recessie tot gevolg. Volgens Frieda dalen de inkomsten per aandeel ongeveer 15 procent tijdens een recessie.

‘Aandelenmarkten reageren doorgaans pas wanneer de recessie al aan de voordeur staat, en dat risico hoef je als belegger op dit moment helemaal niet te lopen. Beleggers worden helemaal niet goed gecompenseerd voor het risico dat ze op dit moment lopen op aandelenmarkten. We denken dat er een goed rendement te halen valt aan de voorkant van de curves van hoogwaardige staats- en bedrijfsobligaties’, legt Frieda uit.

Om opnieuw positief te worden over aandelen zullen de kredietbeoordelingen van bedrijven van bedrijven eerst omlaag moeten komen, aldus de strateeg.