Industrie · Platformen

KBC investeert in Nederlandse fintech voor vermogensbeheerders

Joost Walgemoed, Blanco

KBC Start it Fund, een durfkapitaalfonds van  bank-verzekeraar KBC, en het techvehikel Volta Ventures rond Frank Maene hebben 2 miljoen euro geïnvesteerd in de Nederlandse start-up blanco.

Fintechbedrijf Blanco maakt software die het werk van vermogensbeheerders vergemakkelijkt. Het ontwikkelt tools die de registratie van klanten vereenvoudigt en het biedt het een geautomatiseerde service waarmee eenvoudiger klantenprofielen worden aangemaakt. Daarnaast ontwikkelen de Nederlanders technologie waarmee financiële bedrijven zich makkelijker kunnen aanpassen aan de nieuwe en strengere regels voor de bescherming van consumenten.

Blanco werd in 2015 opgericht door een aantal oud-werknemers van BinckBank Professional Services, waaronder CEO van Blanco Joost Walgemoed (foto). Voormalig BlackRock executive Leen Meijaard, Brand New Day-ceo Kalo Bagijn en voormalig TOM-topman Willem Meijer hebben zitting in de raad van advies van de start-up.

Blanco werd initieel gefinancierd door haar oprichters en enkele technologie-ondernemers en vermogensbeheerders. Nu kiest de fintech voor twee venture capitalists met een uitgebreid netwerk in de rest van de Benelux: Volta Ventures, dat investeert in verschillende Belgische en Nederlandse startups, en het startersfonds van de Belgische bankverzekeraar KBC. 

In een toelichting schrijft CFO Bernadette Wijnings van Blanco 'ontzettend blij' te zijn om Volta Ventures en KBC Start it Fund aan boord te hebben 'vanwege hun uitgebreide internationale netwerk en ongekende reputatie'. Zij zijn volgens haar de ideale partners in de verdere uitrol van Blanco in België en Luxemburg. 

Volta Ventures hanteert strenge criteria en investeert daarom in minder dan 0.5% van de aanvragen die zij binnenkrijgen, voegt Sander Vonk, General Partner bij Volta Ventures toe. ‘De propositie van blanco sluit uitstekend aan bij de trends binnen vermogensbeheer, waar de marges onder druk staan en de regelgeving in razend tempo verandert.’