Banken · Platformen

KBC introduceert eerste Europese handelsplatform op blockchainbasis

Chantal Van Haute, handels- en innovatie-expert, KBC

De eerste klanten van negen Europese banken waaronder KBC, kunnen vanaf deze maand gebruik maken van een handelsplatform op basis van blockchaintechnologie. Dat bevestigt KBC’s handels- en innovatie-expert Chantal Van Haute aan Investment Officer. Verwacht wordt dat andere banken zich snel bij het platform zullen aansluiten.

KBC ligt aan de basis van het we.trade platform dat inmiddels een co-creatie is van negen Europese banken. Het werd na een testfase met de Nederlandse Rabobank verder ontwikkeld. Ook Deutsche Bank, HSBC, Natixis, Nordea, Santander, Societé Générale en UniCredit nemen deel aan het project. Het “proof of concept” heeft KBC in samenwerking met het Belgische Cegeka ontwikkeld en het platform is gebouwd door IBM. we.trade is in Europa het eerste handelsplatform via de blockchaintechnologie dat in productie gaat.

Rem op de handel 

Volgens Van Haute zijn de uitdagingen die klanten hebben in het speelveld van de internationale handel primordiaal geweest bij de bouw van het platform. Zo zijn veel Belgische KMO’s voor hun verdere groei afhankelijk van export- en import transacties, waarvan het overgrote deel binnen Europa plaatsvindt. Gebrek aan vertrouwen bij handel met een nieuwe tegenpartij, zet een rem op die noodzakelijk groei, vertelt Van Haute. 

‘Bedrijven zitten in een “catch 22”-positie: ofwel moet de koper een voorafbetaling doen zonder te weten of hij de goederen zal ontvangen, ofwel moet de verkoper het risico op wanbetaling dragen. Grote bedrijven maken gebruik van bankdiensten zoals het documentair krediet. Voor kleine bedrijven is dit meestal geen optie omwille van te complex of te duur.  Bovendien gaat de levering van de goederen binnen Europa vaak sneller dan de documenten flow.’

Het ‘als-dan’-principe

Maar daar komt volgens Van Haute nu dus verandering in. Blockchain blijkt de uitgelezen technologie om kopers en verkopers op een veilige manier aan elkaar te verbinden. Zo kunnen transacties van order tot betaling worden opgevolgd en kunnen voor betaalzekerheid en financiering eenvoudig en digitaal bankdiensten worden aangevraagd. Daarnaast kunnen aangesloten banken via het platform automatisch betalingen uitvoeren, vertelt de expert. 

‘Het smart contract in blockchain is gebaseerd op het “if then”-principe. Het is als het ware een keten van gebeurtenissen die elkaar logischerwijs opvolgen. Op basis van afspraken die tussen koper en verkoper zijn gemaakt - bijvoorbeeld het opladen van een factuur, eventueel samen met de bevestiging van de levering van de goederen via Track & Trace -  kan de betaling van de handelstransactie aan het einde van de keten automatisch door de betrokken bank worden uitgevoerd.’

Smart data exchange

Het we.trade handelsplatform dat op de Hyperledger Fabric technologie draait, zit momenteel in laatste fase van productie. Deze eerste versie zal volgens Van Haute na feedback van gebruikers telkens gradueel worden aangepast. We.trade is in inmiddels ook in gesprek met andere banken die interesse hebben, en ook niet bancaire serviceproviders als douane-, logistieke- en havenbedrijven kunnen toetreden. Verwacht wordt dat in de komende weken de eerste echte transactie tussen twee partijen via het platform zal plaatsvinden. 

Van Haute: ‘Met we.trade kunnen we de internationale handel tussen bedrijven ondersteunen en digitaliseren. Blockchaintechnologie biedt veel potentieel om onze waardepropositie verder uit te bouwen met bijvoorbeeld de identiteit van goederen en bedrijven.  Daarnaast zie ik ook de toegevoegde waarde in het bouwen van connecties tussen netwerken aan de hand van ‘smart data exchange’ waarbij data uit de supply chain uitgewisseld kunnen worden. Kortom, we zijn nog maar bij de start van een boeiend verhaal.’