Dit artikel wordt u aangeboden door Nordea Asset Management.

Nordea AM: COVID-19 impact op wereldwijde beursgenoteerde infrastructuurbeleggingen?

Jeremy Anagnos, CFA, Principal, Chief Investment Officer, Infrastructure en James Crutcher, Senior Vice President, Senior Analyst Europe
Een Q&A-sessie met CBRE Clarion’s Jeremy Anagnos, CFA, Principal, Chief Investment Officer, Infrastructure en James Crutcher, Senior Vice President, Senior Analyst Europe

COVID-19 heeft overal ter wereld impact op ondernemingen en consumenten. Wat is de impact op wereldwijdebeursgenoteerde infrastructuurbeleggingen geweest? Portfolio managers Jeremy Anagnos en James Crutcher vertellen hoe hun lange termijnfocus bijdraagt aan de wijze waarop hun strategie de storm trotseert.

Welke invloed hebben de COVID-19-pandemie en de daaraan gerelateerde economische ontwikkelingen op infrastructuurbeleggingen?

De situatie varieert per sector, maar in  het algemeen is de impact minimaal geweest. De meeste infrastructuurbedrijven zien zelfs een stijging in de omzet en de dividenden, dit zal naar verwachting tot volgend jaar aanhouden.

Als we kijken naar de vier belangrijkste sectoren:

In de communicatiesector vond een boost in het gebruik plaats, met name doordat het thuiswerken een toename in de behoefte aan connectiviteit en dataopslag heeft veroorzaakt. Daardoor zullen dit jaar vermoedelijk draadloze- en breedband-providers meer investeren in de verbetering van de connectiviteit en glasvezelnetwerken, wat voordelen zal hebben voor eigenaren van communicatie assets. 

De nutsbedrijvensector heeft zich veerkrachtig getoond dankzij het gereguleerde profiel. Nutsbedrijven leveren essentiële diensten zoals verlichting en verwarming aan woningen.  Hoewel de commerciële en industriële vraag is afgenomen, is tijdens de pandemie de marge van het huishoudelijk gebruik gestegen. Ook zijn veel ondernemingen beschermd tegen de afnemende vraag via toezicht maatregelen.

Binnen de Transportsector zijn de luchthavens sterk beïnvloed door reisbeperkingen en hebben tolwegen minder te verduren gehad. Een aantal luchtvaartmaatschappijen hebben het dividend opgeschort of verlaagd als gevolg van overheidseisen die gesteld werden voor het ontvangen van staatssteun of omdat de balansen gestabiliseerd moesten worden. Het vrachtvervoer per spoor heeft over het algemeen de minste impact ondervonden, maar is wel gevoelig voor economisch herstel. 

De Midstream-energie-infrastructuur heeft ook geleden. De aan olie blootgestelde Midstream-bedrijven lopen het grootste risico, terwijl aardgas profiteert van de langdurige CO2-uitstoot verminderingstrend. Gas zal een schonere en belangrijke energiebron blijven in de VS en in de opkomende markten.

Wat zijn de verwachtingen voor infrastructuurbeleggingen op korte en op lange termijn?

Op korte termijn denken wij dat er meer mogelijkheden zijn voor goed gekapitaliseerde particuliere infrastructuurbeleggers om beursgenoteerde infrastructuurbedrijven te benaderen als bron voor het inzetten van hun vermogen. Wij verwachten dat die activiteit de waarderingen van de beursgenoteerde infrastructuur zal ondersteunen. Dit was vorig jaar te zien toen er een record van 50 miljard dollar aan beursgenoteerde infrastructuurbedrijven werd geprivatiseerd in deze vier belangrijkste sectoren. Deze privatiseringen vonden plaats tegen een premie van meer dan 30% ten opzichte van ongewijzigde aandelenkoersen. Private infrastructuurbeleggers zien recordinstromen, doordat de allocaties aan de vermogenscategorie blijven stijgen.  Echter zijn de beleggingsopties schaars, omdat het bouwen van nieuwe activa niet gemakkelijk is.  Aangezien beursgenoteerde bedrijven met 20-30% korting op particuliere waarden blijven handelen en een belangrijke bron van activa vormen, verwachten wij meer activiteit.

De lange termijn-drivers van infrastructuur assetsworden niet beïnvloed door het coronavirus. De noodzaak om te investeren in verouderde assets voor veiligheid, betrouwbaarheid en ter verbetering van efficiëntie blijft ongewijzigd.  Bovendien zal de wereldwijde vermindering van de CO2-uitstoot in de energiesector het komende decennium nog doorgaan, wat investeringen in nieuwe hernieuwbare energieopwekking, transmissie en netmodernisering zal stimuleren.  Tot slot blijft de seculaire groei van dataverbruik en datatransmissie ongedeerd door deze macro-economische gebeurtenissen en is een nieuwe communicatie-infrastructuur nodig. 

Waar kijkt u naar wanneer u infrastructuurondernemingen selecteert voor de portefeuille? 

Wij kijken naar ondernemingen met sterke risico gecorrigeerde rendement-vooruitzichten, met daarop aansluitende stabiele en voorspelbare kasstromen en dividenden, flexibele balansen en een managementteam dat een goede verhouding heeft met hun stakeholders ( toezichthouders, klanten, werknemers, schuldeisers en aandeelhouders). Infrastructuur assets  zijn belangrijk, maar ook gevoelig voor het algemeen maatschappelijk welzijn en mensen, dus ondernemingen die zuinig  omgaan met hun assets  en investeren in de lange termijn presteren doorgaans beter.

CBRE belegt in zowel de beursgenoteerde als de niet-beursgenoteerde infrastructuur. Zijn er voordelen verbonden aan een platform dat in beide belegt?

CBRE Global Investors isde asset manager van CBRE, fondsbeheerder van USD 113 miljard aan real assets, metfocus  op vastgoed en infrastructuur. Ons infrastructuurplatform heeft30 beleggingsdeskundigen die samen meer dan USD 8 miljard aan zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde infrastructuur beheren. Ons proces is erop gericht  de kennis en de informatie van onze collega's op de particuliere markt te integreren in onze beleggingsbeslissingen. 

Particulierebeleggers zijn heel actief op de markt en hebben aanzienlijke hoeveelheden kapitaal opgehaald.  Wij geloven dat wij een voorsprong hebben op onze sectorgenoten, omdat wij de particulieremarktvisie op regelgeving, kerncijfers, transacties en waarderingen incorporeren in onze strategie.  Wij zijn in staat additionele informatie te verzamelen, vooral in het kader van  de prijsdynamiek en daarbij passenderendementen. Dit geeft ons beter inzicht in het rendementspotentieel en het helptons bij het identificeren van risico's.

 

 

Nordea Asset Management is de functionele naam van de vermogensbeheer business, uitgevoerd door de juridische entiteiten Nordea Investment Funds S.A. en Nordea Investment Management AB ("rechtspersonen") en hun filialen, dochterondernemingen en vertegenwoordigingskantoren. Dit document is bedoeld om de lezer te informeren over de specifieke capaciteiten van Nordea. Dit document is niet bedoeld als investeringsadvies (of standpunten of meningen vermeld in dit document) noch bevat het aanbevelingen om te investeren in een financieel product, investeringsstructuur of instrument, een transactie aan te gaan of af te wikkelen of om deel te nemen in een bepaalde beleggingsstrategie. Dit document is geen aanbod om te verkopen, of een verzoek van een aanbod om een effect te kopen. Elk van deze verzoeken mag enkel via een “Biedingsbericht” gemaakt worden, of via eender welke gelijkwaardige contractuele overeenkomst. Bij gevolg zal de hierin bevatte informatie in zijn volledigheid vervangen worden door een Biedingsbericht of een contractuele overeenkomst in zijn finale vorm. Dit document mag niet worden gereproduceerd of verspreid zonder voorafgaande toestemming. © De rechtspersonen van Nordea Asset Management en een van de filialen, dochterondernemingen en vertegenwoordigingskantoren van de rechtspersonen.