Dit artikel wordt u aangeboden door Nordea Asset Management.

Nordea AM: 5 jaar Global Stars Equity Fund

Johan Swahn, lead portfolio manager of the Nordea 1- Global STARS Equity Strategy

 

Deze conference call vond plaats op 19 mei 2021. Alle marktcommentaren en -informatie hebben betrekking op de periode vóór die datum.

In het kort

  • De Global Stars Equity Strategy streeft - net als alle NAM STARS-strategieën – naar een hoger rendement, door gebruik te maken van ESG-criteria, maar wel met focus op de brede markt.
  • De portefeuille hanteert een flexibele bottom-up aandelenselectie-benadering
  • Door belegging-gedreven engagement leren wij bedrijven beter kennen en kunnen zij hun bedrijfsmodellen beter afstemmen op duurzaamheid.

 

Waar is de Global Stars portefeuille op gericht?

Net als al onze STARS-strategieën streven wij naar de optimale combinatie van duurzaamheid en een risico-gecorrigeerde outperformance. In het geval van Global Stars streven wij ernaar beter te presteren dan de MSCI AC World Index waarbij ESG volledig in de portefeuille is geïntegreerd. We maken gebruik van ESG-analyse, met een toegewijde ESG-analist en passen engagement toe bij de bedrijven waarin wij beleggen, om zo de duurzaamheid van bedrijven en de prestaties van de strategie te verbeteren.[1]

 

Wat zijn uw belangrijkste instrumenten voor de portefeuilleconstructie?

We have three parts to our approach. The first is risk management. We want to focus our risk on areas where we have the highest conviction and diversify down the risks we are less comfortable with. We do this by combining two specific approaches to stock selection: Expectation Gap and Moats and Tailwinds.

Wij hanteren een drieledige aanpak. Het eerste is risicobeheer. Wij willen ons risico richten op gebieden waar wij de hoogste convictie hebben en de risico’s spreiden waar wij ons minder comfortabel voelen. Wij doen dit door twee specifieke aandelenselectiebenaderingen te combineren: Expectation Gap en Moats & Tailwinds.

 

Wat zijn ‘Expectation Gaps’?

De Expectation gap is waar wij een koersverschil op korte tot middellange termijn zien, omdat wij vermoeden dat de markt niet inziet dat een bepaald bedrijf zijn cashflow zou kunnen verbeteren, dit creëert een kans voor ons. Deze kansen vergen geduld en nauwgezette opvolging – het is arbeidsintensief. Wij maken een gedetailleerde analyse van de potentiële upside en downside (als wij ongelijk hebben) en houden alle posities nauwlettend in het oog. Idealiter identificeren wij ook katalysatoren die de aandelenkoers weer in de richting van een accurate weerspiegeling van de fundamentele factoren van het bedrijf zullen sturen. Doorgaans verdelen wij ongeveer een derde van de portefeuille over een tiental geconcentreerde posities. Deze holdings beslaan een groot deel van onze risico-allocatie.

Een voorbeeld hiervan is onze positie in de bankensector. Gedurende het grootste deel van de looptijd van Global Stars is de portefeuille onderwogen geweest in banken. Zij hebben te kampen met veel concurrentie, aanhoudend lage rentes en toenemende regelgeving - veel tegenwind dus. Eind 2020 noteerde de sector echter rond de helft van de boekwaarde, een vergelijkbare waardering als tijdens de financiële crisis en zagen wij beperkte downside risico's. Een uitrol van vaccins zou hoogstwaarschijnlijk het economisch herstel aanjagen en de regelgeving weerhield banken in veel gevallen ervan om acties te ondernemen zoals het uitkeren van dividend of het inkopen van aandelen. Wij hebben een 2% overweight in de portefeuille gehanteerd ten opzichte van de indexweging, bijvoorbeeld bij ING, Lloyds en Citibank. Sindsdien heeft de sector een outperformance van ongeveer 25% laten zien. Wij hadden een gap, convictie en een katalysator.

 

Wat zijn ‘Moats’ en ‘Tailwinds’?

Moat- en Tailwind-bedrijven zijn bedrijven die op langere termijn beter presteren dankzij een duurzaam concurrentievoordeel (de Moat, die hen in staat stelt een hoger rendement op kapitaal te blijven genereren dan hun concurrenten) en een seculaire groeitrend die hen aandrijft. Wij vinden deze kansen in verschillende sectoren en regio's en zorgen zo voor diversificatie. Wij beleggen doorgaans ongeveer twee derde van de portefeuille in dit soort bedrijven, met een beperkt actief risico.

 

Wat is de bellegingsbenadering van de strategie?

Wij hanteren een ‘all-weather, style agnostic’ benadering, maar de portefeuille heeft in het verleden een lichte groei-bias gehad, simpelweg omdat wij daar de kansen zagen. Nu, dankzij onze overgang naar banken, vertoont de portefeuille echter een lichte bias naar waarde. De stijl is slechts een output en kan variëren aan de hand van onze selectie, die niet bijzonder gericht is op de een of het ander. Het enige constante in onze benadering is dat we altijd overweight zijn in de ESG-aanpak, wat niet verrassend is.

 

Hoe is ESG veranderd in het vijf-jarig bestaan van deze strategie en welke veranderingen liggen voor het segment in het verschiet?

Vijf jaar geleden was ESG een niche, meestal uitgevoerd via uitsluiting en negatieve screenings. Wij hebben altijd een actievere en positieve benadering gevolgd, met een positieve selectie en Active Ownership (via stemmen en engagement), hoewel we natuurlijk ook bepaalde uitsluitingsfilters hebben; we hebben altijd een breed scala aan instrumenten gebruikt, dat in de loop der jaren niet is veranderd, hoewel we de implementatie blijven verfijnen. In de toekomst zullen wij ons steeds meer richten op Impact - welke invloed hebben wij en de bedrijven waarin wij beleggen op de wereld? Beleggers en ook regelgevers vragen hiernaar. In het verleden werd het definiëren van ESG en de benadering van ESG sterk overgelaten aan de individuele vermogensbeheerder, maar de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) schrijft nu meer gemeenschappelijke definities en openbaarmakingen voor.

 

Heeft het RI-team ook een veto als het gaat om beleggingsideeën?

Elke STARS heeft een ESG-analist die samenwerkt met de portefeuillebeheerder en de financiële analisten. Zij kunnen aandelenideeën voordragen, net zoals financiële analisten dat doen, en zij kunnen hun veto uitspreken over aandelenideeën als deze niet voldoen aan de ESG-normen van Nordea. Dit gebeurt echter meestal niet eenzijdig, omdat we ons sterk richten op de financiële relevantie van ESG-risico's en -kansen, dus zullen discussies de neiging hebben om de standpunten van het financiële team af te stemmen op de ESG-visie.

 

Hoe voert u engagement uit en wat hier de uitkomsten van?

Wij houden over diverse ESG-onderwerpen contact met ondernemingen waarin wij beleggen. Die contacten kunnen ontstaan naar aanleiding van specifieke incidenten, rond SDG-thema's of op basis van beleggingsideeën. Littelfuse, een wereldwijd actief elektronicabedrijf uit de VS, is een goed voorbeeld van een door beleggingen gestuurd engagement. Het RI-team identificeerde het bedrijf als een potentieel interessante speler in de uitrol van elektrische voertuigen. In 2018 hebben we een ESG-assessment uitgevoerd en in 2019 werd het bedrijf toegevoegd aan de Global Stars-portefeuille. Sindsdien hebben wij ons op verschillende fronten met succes geëngageerd. Het bedrijf liep achter op het gebied van duurzaamheidsrapportering, maar sinds ons engagement is het bedrijf voor het eerst begonnen met het rapporteren aan het Carbon Disclosure Project, waardoor het een nog aantrekkelijkere potentiële zakenpartner voor anderen in de sector is geworden. Tegelijkertijd heeft de onderneming het gebrek aan diversiteit aangepakt door het aantal vrouwelijke bestuurders van 0% aar 20% te brengen: een meer divers management levert op langere termijn voordelen op door een breder spectrum van standpunten en competenties.

 

[1]  There can be no warranty that an investment objective, targeted returns and results of an investment structure is achieved. The value of your investment can go up and down, and you could lose some or all of your invested money.

 

 

 

 

 

 

Nordea Asset Management is de functionele naam van de vermogensbeheer business, uitgevoerd door de juridische entiteiten Nordea Investment Funds S.A. en Nordea Investment Management AB ("rechtspersonen") en hun filialen, dochterondernemingen en vertegenwoordigingskantoren. Dit document is bedoeld om de lezer te informeren over de specifieke capaciteiten van Nordea. Dit document is niet bedoeld als investeringsadvies (of standpunten of meningen vermeld in dit document) noch bevat het aanbevelingen om te investeren in een financieel product, investeringsstructuur of instrument, een transactie aan te gaan of af te wikkelen of om deel te nemen in een bepaalde beleggingsstrategie. Dit document is geen aanbod om te verkopen, of een verzoek van een aanbod om een effect te kopen. Elk van deze verzoeken mag enkel via een “Biedingsbericht” gemaakt worden, of via eender welke gelijkwaardige contractuele overeenkomst. Bij gevolg zal de hierin bevatte informatie in zijn volledigheid vervangen worden door een Biedingsbericht of een contractuele overeenkomst in zijn finale vorm. Elke beleggingsbeslissing zou daarom enkel gebaseerd mogen zijn op de finale juridische documentatie, zonder limitering en als toepasbaar, Biedingsbericht, contractuele overeenkomst, elke relevante prospectus en de het laatste essentiële beleggersinformatie document (indien van toepassing) met betrekking tot de belegging. De geschiktheid van een belegging of strategie zal afhangen van de volledige omstandigheden en de doelstellingen van een belegger. Nordea Investment Management AB adviseert beleggers onafhankelijk bepaalde beleggingen en strategieën te evalueren, evenals moedigt aan om het advies van onafhankelijke financiële adviseurs te raadplegen als dit relevant is voor de belegger. Alle producten, effecten, instrumenten of strategieën besproken in dit document zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Dit document bevat informatie die uit verschillende bronnen voortkomt. Terwijl de informatie hierin correct geacht wordt, kan er geen representatie of garantie op volledige correctheid of volledigheid van deze informatie gegeven worden en beleggers zouden andere bronnen moeten raadplegen om tot een goed geïnformeerde beleggingsbeslissing te komen. Toekomstige beleggers of tegenpartijen worden geacht hun professionele belastings, juridische, boekhoudkundige of andere adviseur(s) te raadplegen met betrekking tot elk mogelijk effect van elke belegging die zij zouden kunnen maken, inclusief de mogelijke risico’s en voordelen van zo’n belegging. Toekomstige beleggers of tegenpartijen dienen de potentiële belegging volledig te begrijpen en verzekeren dat ze een onafhankelijke beoordeling van toepasbaarheid van deze potentiële belegging gemaakt hebben, enkel gebaseerd op hun eigen bedoelingen en ambities. Beleggingen in derivaten- en wisseltransacties kunnen onderhevig zijn aan belangrijke schommelingen, die invloed kunnen hebben op de waarde van een belegging. Aan beleggingen in opkomende markten is een hoger risico verbonden. Er kan geen garantie gegeven worden dat het beleggingsdoel, de beoogde rendementen en de resultaten van een beleggingsstructuur worden behaald. Beleggingen in aandelen en schuldbewijzen, die door banken zijn uitgegeven, kunnen onderworpen zijn aan het risico van het bail-in mechanisme (dat wil zeggen dat aandelen en schuldbewijzen kunnen worden afgeschreven om ervoor te zorgen dat de meest onverzekerde schuldeisers van een instelling passende verliezen dragen) zoals voorzien in EU-richtlijn 2014/59 / EU. Nordea Asset Management heeft besloten de kosten voor research te dragen d.w.z. zulke kosten zijn gedekt door bestaande aan kosten gerelateerde overeenkomsten (Management-/Administratie-Vergoeding). Uitgegeven en gemaakt door de juridische entiteiten van Nordea Asset Management. De juridische entiteiten worden erkend en zijn onder toezicht van de financiële toezichthouder in Zweden, Finland en Luxemburg respectievelijk. De filialen, dochterondernemingen en vertegenwoordigingskantorenvan de rechtspersonen zijn erkend en gereguleerd door de lokale financiële toezichthoudende autoriteit in hun respectievelijk land van domiciliëring. Bron (tenzij anders vermeld): Nordea Investment Funds S.A. Tenzij anders vermeld, zijn alle standpunten die van de juridische entiteiten van Nordea Asset Management en een van de filialen, dochterondernemingen en ertegenwoordigingskantorenvan de rechtspersonen. Dit document mag niet worden gereproduceerd of verspreid zonder voorafgaande toestemming. De omvang van fiscale voordelen en verplichtingen is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en kan in de toekomst veranderen. © De rechtspersonen van Nordea Asset Management en een van de filialen, dochterondernemingen en vertegenwoordigingskantorenvan de rechtspersonen.