Dit artikel wordt u aangeboden door Franklin Templeton Investments.

Franklin Templeton - Actief meegenieten van Emerging Markets Small Caps

Franklin Templeton - Actief meegenieten van Emerging Markets Small Caps

Het Franklin Templeton Emerging Markets Equity team is ervan overtuigd dat het smallcapsegment in de opkomende markten (OM) aantrekkelijke kansen biedt in het huidige beleggingsklimaat. Er bestaan echter verschillende misvattingen over de activaklasse, die volgens ons sterke verborgen punten heeft waarop een actieve belegger mogelijk kan inspelen.

Er zijn echter een aantal minder bekende voordelen waarvan actieve managers kunnen profiteren, zoals:

Smallcaps uit de OM hebben een liquiditeit die vergelijkbaar is met die van largecaps uit de OM.

Smallcaps uit de OM zijn volgens ons helemaal geen nichebelegging, ondanks wijd verspreide misvattingen. De activaklasse vertegenwoordigt immers meer dan 24.870 bedrijven met een gezamenlijke marktkapitalisatie van bijna 10,2 biljoen USD en een dagelijkse omzet van meer dan 70 miljard dollar. De totale liquiditeit binnen het smallcapsegment van de OM is vergelijkbaar met die van largecaps uit de OM1. Volgens ons biedt de omvang van het smallcap-beleggingsuniversum van de OM net heel wat kansen voor actieve beheerders, want er zijn heel wat mogelijkheden om verkeerd geprijsde bedrijven te vinden.

In feite zijn smallcaps uit de OM doorgaans onevenredig in handen van binnenlandse privébeleggers, die vaker een kortere beleggingshorizon hebben dan buitenlandse institutionele beleggers en daardoor vaker handelen. Dat geeft een boost aan de liquiditeit. Een goed voorbeeld hiervan is India. Beleggers kunnen hier immers kiezen uit een ruime waaier kleinere bedrijven, en de meeste daarvan zijn in handen van lokale beleggers. Het feit dat deze bedrijven onevenredig in handen zijn van lokale beleggers kan zorgen voor een niet-gecorreleerd meerrendement dat beleggers die zich richten op largecaps zouden kunnen negeren.

Een belangrijk verschil tussen smallcaps uit de ontwikkelde markten en smallcaps uit de OM is dat smallcaps uit de OM in veel markten vaak nog steeds belangrijke spelers zijn op hun lokale markt; een marktkapitalisatie van bijna 5 miljard USD kan een vooraanstaand bedrijf binnen een bepaald land, index of sector vertegenwoordigen, misschien wel een gevestigd bedrijf met een lang en succesvol trackrecord. Heel wat van deze bedrijven zijn in handen van families of worden erdoor gecontroleerd en een groot aantal ervan zijn bedrijven met stabiele profielen, wanneer je dit vergelijkt met smallcaps uit de ontwikkelde markten.

Smallcaps uit de OM tonen minder volatiliteit ten opzichte van hogere rendementen, in vergelijking met largecaps-aandelen uit de OM.

Een andere misvatting over beleggingen in smallcaps uit de OM is dat de volatiliteit van deze activa hoger ligt dan die van hun tegenhangers met een grotere marktkap. Net zoals andere beleggingen hebben ook smallcaps uit de OM reële en gepercipieerde risico’s. Bepaalde van deze risico’s gaan doorgaans gepaard met het aandelenuniversum van de OM, zoals hogere volatiliteit ten opzichte van de ontwikkelde markten. Andere risico’s kunnen worden geassocieerd met de vermogensklasse van de smallcaps in OM, waaronder de perceptie dat small caps uit de OM volatieler zijn dan largecap-aandelen uit de OM. Bij een analyse van de standaardafwijkingen is dit echter niet het geval.

Hoewel individuele aandelen inderdaad bijzonder volatiel kunnen zijn, liggen op basis van ons onderzoek de onderlinge correlaties van verschillende smallcapbedrijven uit de OM over het algemeen lager. Volgens ons kan dat voor een deel verklaard worden door de groei en diversiteit van de ondernemingen binnen dit beleggingssegment. Zo wordt een Zuid-Koreaans aandeel op het vlak van televisie en online shopping doorgaans niet beïnvloed door dezelfde factoren als een Indisch cementaandeel. Hierdoor kan het risico van de activaklasse worden gereduceerd. Over verschillende periodes is de standaardafwijking van smallcap-rendementen uit de OM in zekere mate vergelijkbaar met dat van de large-cap index2. Wat nog belangrijker kan zijn voor beleggers is het potentiële rendement van de smallcap-vermogensklasse uit de OM die compenseert voor het risiconiveau. Over een periode van vijf jaar tonen small caps uit de OM een lagere volatiliteit ten opzichte van hogere rendementen als bij vergelijking met large-cap-aandelen uit de OM3.

Daarnaast bevat het EM small-cap-universum, volgens ons, ook andere mogelijke kansen voor actieve beleggers, zoals:

  1. Te weinig onderzocht en opgevolgd: Omwille van de grootte van het beleggingsuniversum, is er over het algemeen weinig onderzoek naar deze vermogensklasse, wat vaak resulteert in verkeerd geprijsde aandelen. Actieve beheerders kunnen met rechtstreekse analyses hier ook hun voordeel uit halen.
  2. Blootstelling aan lokale groei: Large-cap aandelen uit de OM zijn vaak verankerd in sectoren zoals IT en financiën, die sneller geïmpacteerd zijn door macro-economische trends op een globaal of nationaal niveau. smallcaps uit de OM worden echter vaker gedreven door de binnenlandse vraag, gunstige demografie, lokale hervormingsinitiatieven en innovatieve nicheproducten. Een actieve benadering kan de aantrekkelijke groeikansen in small caps eruit halen, en tegelijk de flexibiliteit behouden om prospecten te vinden op termijn mogelijk internationaal kunnen uitbreiden.

In het algemeen geloven we dat bovenstaande punten aantrekkelijke prospecten zijn voor actieve beheerders omdat verkeerd geprijsde effecten, marktinefficiënties en beperkt onderzoek kansen kunnen bieden om alpha te genereren.

Vertraagde groei

Small caps uit de OM hadden een sterke start in 2018, met vele landen en sectoren die vooruit gingen in januari. De vermogensklasse heeft de winsten uit 2017 kunnen voortzetten – een jaar dat gekenmerkt werd door een verbeterd vertrouwen in de marktgroei, de economische omgeving en bedrijfswinsten in Opkomende Markten, ondanks uitdagingen zoals actuele en potentiële bewegingen van de Amerikaanse intrestvoeten, de onzekerheid van de nieuwe Amerikaanse administratie en geopolitieke problemen, wereldwijd.

Een actieve benadering

Bij Franklin Templeton Emerging Markets Equity zijn we ervan overtuigd dat het smallcapsegment uit de OM een dankbaar segment is voor actieve beheerders die zich kunnen richten op risicomanagement en groeifactoren op lange termijn voor deze activaklasse. Ons onderzoek naar smallcaps uit de OM wordt gedreven door een uitgebreid lokaal team van meer dan 80 portefeuillebeheerders en analisten in 20 kantoren over de hele wereld. Hierdoor kunnen we regelmatig directe ontmoetingen hebben met potentiële beleggingen en de bedrijven waarin we beleggen. Door onze sterke onderzoeksinspanningen, met een focus op bedrijfsbeleid en risicomanagement, en met het doel om te presteren op het vlak van structurele redenen om te beleggen in small caps uit de OM door het zoeken naar bedrijven met duurzame en zekere economische modellen die beter gepositioneerd zijn om te genieten van de demografische groei en de groeiende koopkracht van consumenten in de opkomende markten. Aan de hand van onze bottom-up beleggingsaanpak op lange termijn die steunt op sterke convicties, kunnen we beleggen in ondernemingen met een sterk managementteam, waarvan we overtuigd zijn dat ze de juiste strategische keuzes kunnen maken.

  1. Bron: Bloomberg, MSCI. Enkel voor illustratie- en discussiedoeleinden. Beleggingsuniversum bevat de opgelijste aandelen uit Opkomende Markten, zoals gedefinieerd werd door MSCI.
  2. Bron: Morningstar. EM small caps worden vertegenwoordigd door de MSCI Emerging Markets Small Cap Index. Opkomende Markten worden vertegenwoordigd door de MSCI Emerging Markets Index. Volatiliteit wordt gemeten door de standaardafwijking over verschillende tijdsperiodes. Resultaten uit het verleden vormen geen garantie voor de toekomst.
  3. Bron: Morningstar. Enkel ter illustratie. Volatiliteit wordt gemeten door de standaardafwijking over verschillende tijdsperiodes. Indexen zijn onbeheerd en men kan niet rechtstreeks beleggen in een index. Resultaten uit het verleden vormen geen garantie voor de toekomst.

Voor meer informatie, consulteer de volledige topic paper, of ga naar www.franklintempleton.be.

Belangrijke informatie

© 2018. Franklin Templeton Investments. Alle rechten voorbehouden.

Dit materiaal is enkel bedoeld ten titel van informatie en niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of aanbeveling of aanzetting tot het aankopen, verkopen of aanhouden van effecten of om een bepaalde beleggingsstrategie aan te nemen. Dit omvat ook geen juridisch of fiscaal advies.

De meningen die geuit worden zijn diegene van de beheerder en de commentaren, opinies en analyses zijn die op het moment van de publicatiedatum en kunnen veranderen zonder voorafgaande mededeling.

De informatie in dit materiaal is niet bedoeld als een volledige analyse van elk materieel feit omtrent om het even welk land, welke regio of markt. Alle beleggingen omvatten risico’s, inclusief verlies van kapitaal.

Gegevens van derde partijen zouden kunnen gebruikt zijn ter voorbereiding van dit materiaal en Franklin Templeton Investments (“FTI”) heeft deze gegevens op zich niet nagekeken, gevalideerd of onderworpen aan een audit. FTI aanvaardt onder geen beding aansprakelijkheid voor om het even welk verlies door het gebruik van deze informatie en het afgaan op de commentaren, opinies en analyses in dit materiaal is enkel naar goeddunken van de gebruiker.

Uitgegeven door Franklin Templeton International Services, S.à r.l. Belgisch bijhuis – Onder supervisie van de Commission de Surveillance du Secteur Financier - Marnixlaan 28, 1000 Brussel – Tel.: +32 2 289 62 00 - Fax: +32 2 289 62 19.