Geert Noels op Fondsevent: 'De wolven moeten terug'

Geert Noels, Fondsevent 2019

'Het is tijd dat de wolven terugkeren om het natuurlijk evenwicht te herstellen.' De wolven zijn nieuwe jonge ondernemers die de oligopolisten in het bedrijfsleven uitdagen en consumenten weer keuze geven. 

Dat zei Geert Noels, econoom en eigenaar van vermogensbeheerder Econopolis en schrijver van het boek 'Gigantisme' maandag tijdens zijn openingsspeech op het Fondsevent, het grootste kennis- en netwerkevent voor beleggingsprofessionals in Nederland. Het Fondsevent had 'Kapitalisme in crisis' als thema. 

Volgens Noels is het natuurlijk evenwicht in het bedrijfsleven weg, doordat grote ondernemingen de afgelopen decennia hebben gebruik om branchegenoten op te kopen, wat tot eenheidsworst leidt. Als voorbeeld noemt hij AB Inbev, dat een zeer groot aantal biermerken nu in zijn bezit heeft. Hierdoor drinkt iedereen wereldwijd nu 'hetzelfde bier', aldus Noels. 

Hij spreekt van 'Gigantisme', zoals ook de titel van zijn laatste boek luidt. Het is een term uit de biologie, die wijst op een ziekte van wezens die te groot worden. Het is een gevolg van een overproductie van groeihermonen. Zo hebben de 200 grootste producenten in de Verenigde Staten nu waarschijnlijk al meer dan 50 procent van de toegevoegde waarde, tegen 30 procent in 1947. 

Oorzaak: kleine bedrijven die uit de markt worden gedrukt, megawinsten bij de oligopolisten en als gevolg daarvan door fusies en overnames toenemende concentratie.

Noels houdt zijn publiek voor dat hij niet tegen het marktkapitalisme is, integendeel, maar het is juist dat de markt niet meer goed werkt. Hij pleit er voor nieuwe initiatieven, zoals van startups ('the wolves'),  te ondersteunen, en om het gigantisme met strengere wet- en regelgeving te bestrijden ter bescherming van de (vrijheid van de) markt. In dat kader vindt hij een opdeling van grote bedrijven, zoals in de techsector, aan te bevelen. Noels denkt dat Google uiteindelijk ook opgesplitst wordt, zonder dat dat tot verlies van aandeelhouderswaarde zal leiden. 

Fondsevent, is het jaarlijkse kennis- en netwerkevent van Fondsnieuws, het zusterplatform in Nederland van Investment Officer. De eerste editie vond plaats een week na de ondergang van Lehman Brothers, eind september. Gisteren was in Amersfoort de 12e editie, met 'kapitalisme in crisis' als thema. Er waren meer dan 300 deelnemers uit de bankensector. Het event werd gesponsord door 9 gerenommeerde fondshuizen.