Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders Vooruitzichten 2024: private assets in het tijdperk van de 3D-reset

Schroders Vooruitzichten 2024: private assets in het tijdperk van de 3D-reset

Door Nils Rode, Chief Investment Officer, Schroders Capital

Private assets staan op de drempel van een nieuw tijdperk, gedreven door diep ingrijpende wereldwijde thema's. Welke private assets kunnen het meest van deze omwenteling profiteren?

De afgelopen 18 maanden is de kapitaalstroom naar de private markten drastisch afgenomen. Geopolitieke en economische onrust hebben een einde gemaakt aan een lange periode waarin beleggers nauwelijks strategische aanpassingen hoefden te doen. De rente en de inflatie waren laag, de liquiditeit was overvloedig en onder invloed van de globalisering waren de waardeketens langer geworden. Dit is echter aan het veranderen. Beleggingsstrategieën die lange tijd succesvol waren, kunnen met tegenwind te kampen krijgen.

Na een zeer robuust 2021 is de kapitaalinstroom naar de private markten de afgelopen tijd sterk gedaald. Vanwege de gestegen leenkosten geven beleggers in het huidige marktklimaat de voorkeur aan liquide beleggingen. Naar onze mening staan we aan de vooravond van het tijdperk van de “3D-reset”.

Met de 3D-reset bedoelen we een verschuiving in de marktstructuur: de transformatie van het beleggingslandschap onder invloed van decarbonisering, demografische ontwikkelingen en deglobalisering. Ook de technologische vooruitgang speelt daarbij een rol – vooral de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), die nu nog wordt gefinancierd door durfkapitaal. Deze zal ons leven radicaal veranderen.

Vier thema’s zullen het volgende tijdperk voor private assets vorm geven.

1. Decarbonisering

De decarbonisering, ofwel beperking van de CO2-uitstoot, zal niet overal even snel verlopen. We verwachten dat deze nog decennialang een diepe, gevarieerde stroom beleggingskansen zal opleveren.

Een van de meest zichtbare voorbeelden is de omschakeling van auto's met een verbrandingsmotor naar elektrische auto's. De CO2-reductie zal ons dagelijks leven op allerlei manieren beïnvloeden, van wat er gebeurt als we het licht aandoen tot de manier waarop gebouwen functioneren. Het gaat in wezen om de manier waarop we energie produceren, gebruiken en opslaan.

Deze energietransitie betekent een radicale omslag en zal nog tientallen jaren lang enorme investeringen vereisen.

De overgang naar hernieuwbare energie gaat niet alleen over de ontwikkeling van extra opwekkingscapaciteit uit wind en zon. Ook de infrastructuur om de energie bij de gebruiker te brengen vergt hoge investeringen om congestie van het net te voorkomen. Gebouwen moeten worden aangepast zodat er minder energie nodig is om onze kantoren, winkels en huizen te verwarmen, koelen en verlichten.

Ook onze manier van produceren en consumeren moet fundamenteel veranderen, van het lineaire “kopen-gebruiken-weggooien” naar een circulair model waarin grondstoffen worden hergebruikt. Daarnaast kan de waarde van natuurlijk kapitaal en zijn rol in de beperking van klimaatverandering en de daarmee samenhangende kosten, nieuwe kansen opleveren.

2. Demografie

Wereldwijd gezien zijn er grote verschillen in demografische trends en de verwachte effecten daarvan op de beleggingskansen. In sommige opkomende economieën – met name India – groeit de bevolking en zullen de jongere generaties de komende 20 jaar bijdragen aan een robuuste economische groei. India heeft de grootste bevolking ter wereld, met meer dan 1,4 miljard inwoners en een mediane leeftijd van 29 jaar. Die gunstige leeftijdsopbouw, gecombineerd met een opkomende middenklasse, zal de binnenlandse consumptie en groei de komende tien jaar een flinke zet geven.

Dit staat in sterk contrast met de vergrijzing in de meeste andere grote landen, waar de geboortecijfers dalen en de levensverwachting stijgt, wat tot een topzware leeftijdspiramide leidt. Het gevolg kan zijn dat de beroepsbevolking, en dus de economische productie, krimpt. Tegelijkertijd wordt verwacht dat kunstmatige intelligentie de productiviteit binnen afzienbare tijd fors zal verhogen, wat het effect van de topzware leeftijdsopbouw kan beperken.

3. Deglobalisering

Door de coronapandemie en de recente toename van de geopolitieke spanningen is de veerkracht en zekerheid van de toeleveringsketen een acuut knelpunt geworden. In sommige sleutelsectoren – vooral halfgeleiders – heeft dit geleid tot “nearshoring”-initiatieven om de productie dichter bij huis te halen. Deze trend zal doorzetten nu de wereld steeds meer “multipolair” wordt.

In termen van zijn aandeel in het wereldwijde bbp is de VS al 50 jaar 's werelds grootste economie, maar het wordt nauw op de hielen gezeten door China. We verwachten dat ook India zal doorstoten en een economische grootmacht zal worden. Het is inmiddels de vijfde grootste economie van de wereld en zal in 2030 waarschijnlijk op de derde plaats staan.

4. Technologie

Kunstmatige intelligentie heeft de conceptuele fase achter de rug en vindt nu allerlei waardevolle praktische toepassingen, van medische diagnostiek tot fraudepreventie en data-analyse. Hiermee staan we aan de vooravond van de vijfde industriële revolutie. Deze onderscheidt zich door de manier waarop machines worden gebruikt en het tempo van de technologische vooruitgang.

Waar de eerste vier technologische revoluties werden gekenmerkt door machines die mensen hielpen bij "fysieke" arbeid, is de AI-geleide vijfde golf de eerste keer dat machines mensen kunnen helpen bij “cognitieve” taken.

En terwijl het bij eerdere industriële revoluties tientallen jaren kostte om grootschalige impact te bereiken, hebben AI-first bedrijven hier maar een paar maanden voor nodig. ChatGPT bijvoorbeeld wist in twee maanden 100 miljoen gebruikers binnen te halen, terwijl Uber vijf jaar nodig had om die omvang te bereiken. In dit tempo zal de AI-boom, zo verwachten sommigen, tegen 2040-50 culmineren in “technologische singulariteit”, waarbij een smartphone dezelfde cognitieve capaciteit zal hebben als alle mensen op de wereld samen.

Vertraging in de private markten

Hoewel de langetermijntrends voor de private markten gunstig zijn, zien we de kapitaalinstroom, beleggingsactiviteit en voor sommige strategieën de waarderingen momenteel afzwakken. Deze vertraging is niet in alle delen van de private markt even sterk, sommige categorieën worden zwaarder getroffen dan in andere. De correctie volgt op een sterke periode tijdens de pandemie in 2020 - 2021, en komt grotendeels neer op een terugkeer naar het niveau van voor de pandemie. De aanhoudend hoge rente betekent echter dat sommige delen van de private markt nu in de andere richting doorschieten, wat nieuwe beleggingskansen schept.

Meer info