Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders: Navigeren door onzekerheid in wereldwijde markten

Schroders: Navigeren door onzekerheid in wereldwijde markten

Na een krachtige marktrally aan het einde van het vorige jaar lijken de waarderingen van de verschillende beleggingscategorieën uitgerekt. Hoewel Schroders’ basisscenario nog steeds uitgaat van een zachte landing in de Verenigde Staten, is deze verwachting nu breed weerspiegeld in aandelenkoersen, creditspreads en de anticipatie op renteverlagingen op de obligatiemarkten.

Volgens Johanna Kyrklund, Chief Investment Officer (CIO) bij Schroders, ligt de uitdaging voor beleggers in de snelheid waarmee markten kunnen verschuiven, gezien de aanstaande verkiezingen in 40 landen, een gespannen geopolitiek klimaat, en centrale banken die door economische landingen sturen, wat allemaal bijdraagt aan mogelijke marktvolatiliteit. Kyrklund stelt dat rentedaling pleit voor beleggen, maar het is belangrijk om flexibele beleggingsstrategieën te hanteren die snel kunnen inspelen op veranderende markten en profiteren van nieuwe beleggingskansen. 

Terugkijkend op het vorige kwartaal concentreerden de zorgen van beleggers zich op mogelijke renteverhogingen door de Federal Reserve (Fed). Schroders week daarvan af door te anticiperen op een plateau in de rente. De snelle ontwikkelingen in de obligatiemarkten geven echter aan dat de beleggers nu graag een omslag van de Fed zien.

Hoewel Schroders geen aanzienlijke renteverlagingen voorspelt, heeft de Britse vermogensbeheerder zijn posities aangepast door langlopende beleggingen te sluiten en de voorkeur te geven aan beleggingsstrategieën die profiteren van een lagere rente. De aanpak van het bedrijf houdt rekening met hoge werkgelegenheidsniveaus, evoluerende inflatietrends en een voorzichtige benadering van agressieve renteverlagingen door de Fed.

Vooruitkijkend benadrukt Kyrklund het belang van het evalueren van het beleidslandschap na de 3D Reset, daarbij rekening houdend met de diverse omstandigheden en uitdagingen waarmee verschillende economieën worden geconfronteerd. In deze context wordt de economische divergentie gezien als een kans voor beleggingen:

  • Opkomende markten met een orthodox beleid bieden positieve vooruitzichten voor lokale valuta-schulden.
  • China worstelt met een deflatoir beleggingsklimaat te midden van een vastgoedcrisis, wat een voorzichtige benadering van zijn exportcyclus vereist.
  • Japan handhaaft zijn stimulerend beleid vanwege de geschiedenis van deflatie en een hoog niveau van overheidsschulden.
  • Europa kampt met groeiproblemen, maar profiteert van een stabiel politiek systeem en een conservatief begrotingsbeleid.
  • Dankzij de status van de dollar als wereldreservemunteenheid heeft de VS meer speelruimte voor een stimulerend beleid, maar een mogelijke budgettaire roekeloosheid baart zorgen.

Kyrklund erkent de verschuiving in de economische consensus, die zij toeschrijft aan de nasleep van de pandemie en de aanhoudende technologische verstoring. De 3D's - demografie, deglobalisering en decarbonisatie - compliceren de relatie tussen groei en inflatie.

Tot slot waarschuwt Kyrklund om niet te steunen op beleggingsstrategieën die de afgelopen tien jaar effectief waren. In plaats daarvan is het van belang om de focus te verleggen naar het herkennen van de verschillen en het benutten van nieuwe mogelijkheden in dit voortdurend veranderende economische klimaat. Aangezien economische ontwikkelingen nog steeds worden beïnvloed door menselijk gedrag, zullen aanpassingsvermogen en een goed begrip van opkomende trends essentieel zijn voor beleggers in de komende kwartalen.

Meer informatie