Asset managers · Marktvisies

Rijzend populisme doet Hasenstab uit Europa vluchten

Michael Hasenstab, Franklin Templeton

Terwijl Europa wordt geteisterd door een voortwoekerend populisme, drukt Latijns-Amerika het agressief nationalistisch verleden juist de kop in. Voor de vermaarde Amerikaanse obligatiebelegger Michael Hasenstab is dat de voornaamste reden om het Europese continent voor langere tijd te verruilen voor zonniger oorden. Momenteel is veertig procent van zijn wereldwijde portefeuille belegd in Latijns-Amerika.

‘Latijns-Amerikaanse landen grijpen terug naar orthodoxe beleidsbeslissingen. Die duidelijke afwijzing van het populisme levert op de lange termijn betere rendementen op dan het onconventionele pad dat Europa verkiest te bewandelen’, vertelt Hasenstab in gesprek met Investment Officer.

Tanende macht

Terwijl Hasenstab zich op de Brusselse Grote Markt vergaapt aan de gouden gevels die ooit symbool stonden voor Europa’s politieke en economische grootsheid, moet hij constateren dat die macht nu tanende is. Franklin Templeton’s invloedrijkste belegger maakt zich zorgen over het toenemend euroscepticisme en het anti-immigratiesentiment, de afbrokkeling van de persvrijheid in landen als Polen en Hongarije en de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk. Dit heeft tot zijn beslissing geleid om Europa voor langere tijd volledig uit zijn 124 miljard dollar tellende portefeuille te weren. 

‘Politieke en sociale cohesie zijn zeer belangrijke economische pijlers en die worden in Europa momenteel op de proef gesteld. Tegelijkertijd valt in een geavanceerde economie die gebukt gaat onder een explosie van populisme, een lagere groei te verwachten dan in minder geavanceerde economieën die het populisme afwijzen en bereid zijn om noodzakelijke verbeteringen op een meer conventionele wijze door te voeren.’

Argentinië onder vuur

Het land dat volgens de belegger vanuit dit perspectief de meest gunstige vooruitzichten laat zien, is Argentinië. Terwijl honderdduizenden Argentijnen onlangs de straat opgingen uit protest tegen de vijftig miljard dollar staatsteun van het IMF, bleef Hasenstab het land steunen door 2,25 miljard dollar aan staatspapier op te nemen in zijn strategieën. Dit maakt hem de grootste buitenlandse investeerder in het land van de tango; Argentinië is nu goed voor vier procent van zijn wereldwijde portefeuille. Zijn eerste aankoop deed hij in 2016, net na het aantreden van huidig president Mauricio Macri op het moment dat het Zilverland door hedgefondsen onder vuur lag.

‘De president en zijn team zijn mijns inziens de juiste mensen om dit land door een noodzakelijk politieke transitie te loodsen. Veel hoogopgeleide Argentijnen delen dat geloof en zijn teruggekeerd naar de overheid omdat ze deel willen uitmaken van Macri’s plan. De markten hebben het land lange tijd enkel krediet verleend omwille van alles wat verkeerd ging. En het klopt dat Argentinië fouten heeft gemaakt, maar het heeft die ook gecorrigeerd. Deze positieve reacties hebben mijn vertrouwen juist gesterkt. Ook de steun van het IMF draagt daartoe bij.’

Indonesië en India

Ook andere Latijns-Amerikaanse landen hebben de interesse van de belegger gewekt. Veertig procent van Hasenstabs wereldwijde portefeuille is in deze regio belegd, waarvan 20 procent in Mexico, twaalf procent in Brazilië en vijf procent in Colombia. Daarnaast zorgen de structurele hervormingen in Indonesië en India voor vertrouwen, en ook Ghana biedt volgens Hasenstab mooie groeikansen.

‘Over de hele wereld is er veel frictie tussen rijk en arm en het gebrek aan een middenklasse. Een van de manieren om dat te bevechten is infrastructuur en dat heeft Indonesië goed begrepen; je moet de goederen tot bij de mensen krijgen. De stijgende welvaart heeft ook de radicalisering beperkt. In India zorgt president Modi met zijn beleid voor enorme economische verbeteringen. Ook Ghana maakt grote sprongen op het gebied van infrastructuur, corruptie en beleid op velerlei gebieden.’ En met yields van 17 procent worden beleggers volgens hem adequaat gecompenseerd voor risico’s op korte termijn.

Lees hier deel 2 van het interview met Michael Hasenstab: