Asset allocatie · Beleggingsnieuws

Als iedereen vlucht, stapt Buffett's Berkshire Hathaway in

Het was één van de slechtste beurskwartalen sinds lange tijd, maar Warren Buffett bleef niet als een konijntje in de koplampen kijken. Hij greep de correctie aan om voor meer dan 41 miljard dollar aan kansrijke en afgestrafte aandelen te kopen. Gevolg: zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway presteerde beter dan de S&P 500. 

Zaterdag vierden de meer dan 40.000 toegestroomde aandeelhouders met de 91-jarige topman het gelijk van contrair- en value-beleggen. Dat gebeurde  in Omaha, diep in het Amerikaanse midwesten, waar voor het eerst sinds de coronacrisis weer een fysieke aandeelhoudersvergadering van Berkshire plaatsvond. De fans waren uit alle windstreken van de wereld gekomen, waaronder ook de nodige uit Nederland - één van hen was Clayton Heijman, managing director en oprichter van Privium Fund Management, die met zijn zoon Sebastiaan de vergadering bijwoonde. 

'Buffett zocht in het begin naar de woorden. Hij wilde het juist doen. Maar toen de aandeelhouders hun vragen mochten stellen, en daar vragen van zijn gading bij waren, kwam hij goed op gang', zegt Heijman tijdens de pauze in een whatsapp-call met Investment Officer.  

Forse, winstgevende allocatie naar olie 

Zo vergrootte Berkshire zijn belang in Chevron fors, dat in diens portefeuille aan het einde van het eerste kwartaal een beurswaarde vertegenwoordigde van 25,9 miljard dollar, terwijl dat rond de jaarwisseling van 2021/2022 nog 4,5 miljard dollar was. In die periode steeg het oliebedrijf Chevron 30 procent in waarde. 

Ook kocht het beleggingsvehikel van CEO Buffett en vice-chairman Charlie Munger 7 miljard dollar aan aandelen in het  Occidental Petroleum. Dat was niet eenvoudig, omdat 60 procent van dit aandelenkapitaal in handen is van indexbeleggers als BlackRock en Vanguard. Daarmee komt de blootstelling van Berkshire naar de Amerikaanse energiesector uit op meer dan 40 miljard dollar. Behalve koersstijgingen, levert de oliesector ook een fors dividendrendement op: gemiddeld  4,7 procent, tegen 1,5 procent voor de S&P 500.

Verder breidde Berkshire Hathaway zijn belang uit in HP en verzekeraar Alleghany, terwijl het hart van de beleggingsportefeuille bestaat uit Apple (aandelenbelang: 159 miljard dollar), Bank of America (42,6 miljard dollar) en American Express (28,4 miljard dollar).

Berkshire blijft een "cash-rich" bedrijf 

De aankopen in een dalende markt laten zien dat Buffett, in voor- en tegenspoed, de waardebelegger is die hij al zijn hele leven is - vanaf de dag dat hij als negenjarige met beleggen begon. Hij verdedigde in deze context ook dat Berkshire op enig moment maar liefst 140 miljard dollar aan cash op de balans had staan. Aanleiding was dat het investeringsvehikel geen koopwaardige bedrijven zag, omdat alles naar de mening van het management veel te hoog geprijsd was. 

Buffett zei dat Berkshire altijd een "cash-rich" bedrijf zou blijven. Het stelt Berkshire Hathaway in staat om - in tijden van nood - ondernemingen toegang tot kredietlijnen te bieden. Zo gaf het beleggingsvehikel in de Grote Financiële Crisis van 2008/2009 steun aan Goldman Sachs en maakte er een forse boekwinst op. 

'We hebben geen flauw idee wat de markt doet' 

Buffett vertelde dat het bij de gedane aankopen niet om timing ging. 'We hebben geen flauw idee wat de aandelenmarkt gaat doen als deze op maandagochtend opent. Volgens mij hebben wij nog nooit een beslissing genomen om een aandeel te kopen of te verkopen op basis van wat de markt of de economie gaat doen. We weten het gewoon niet.' 

'We zijn niet goed in timing. We zijn wel redelijk goed in het uitvogelen of we voldoende waarde voor ons geld krijgen', voegde hij eraan toe.

Buffett gaf een veeg uit de pan aan brokers. Hij zei dat zij met call opties meer geld maken dan met simpelweg beleggen. Maar de dislocaties op de markt geven Berkshire ook kansen.  'Als markten gekke dingen doen, dan geeft dat Berkshire af en toe kansen om iets te doen', zei de beleggingsgoeroe.

Charly Munger, die inmiddels  de respectabele leeftijd van 98 jaar heeft,  en de functie van vice-chairman bezet, liet het woord vooral aan Buffett en deed zich ondertussen tegoed aan koekjes, nootjes en chocolaatjes en een Coca-Cola. Maar als hij sprak, kwam hij  telkens weer scherp uit de hoek.

Zo verklaarde hij: 'we hebben mensen die niks van aandelen weten en die worden geadviseerd door brokers die er nog minder van weten. Het is een ongelooflijke, gekke situatie. Ik denk dat geen enkel wijs land deze uitkomst wenst. Waarom zou je willen dat jouw land aandelen handelt als in een casino?' 

Hij noemde het handelsplatform Robinhood  'een goed idee, dat nu wel over zijn top is'. Hij zei dat er sprake is van 'verstopte kickbacks', die het verdienmodel van het platform "disgusting" maakt. "It's unraveling. God is getting just", verklaarde hij. 

Ook herhaalde Munger, in antwoord op een vraag uit de zaal, dat hij niets in bitcoin ziet. Hij vindt het niet geschikt voor pensioenopbouw, wat mogelijk een sneer was naar Fidelity dat vorige week zijn medewerkers toestemming gaf bitcoins in hun pensioenplannen op te nemen.  Buffett viel hem later tijdens de aandeelhoudersvergadering op dit punt bij. 

'Buffett is een uniek persoon' 

Hoewel het urenlange onderdeel van het traditionele vraag-en-antwoord een terugkerend hoogtepunt is van wat het Woodstock of Capitalism wordt genoemd, was Clayton Heijman van Privium vooral onder de indruk van het feit dat Berkshire Hathaway het eerste kwartaal van dit slecht begonnen beursjaar had aangegrepen om voor meer dan 40 miljard dollar aan aandelen in diverse bedrijven te kopen.  

In een reactie, vanuit het stadion in Omaha - waar Buffett zijn hele leven al  woont - steekt Heijman zijn bewondering voor The Oracle of Omaha niet onder stoelen of banken. 'Hij lepelt moeiteloos ratio's, cijfers en gebeurtenissen uit, bij voorbeeld 1963, op. Dat maakt hem tot een uniek persoon.'

graf

Clayton Heijman (rechts) met zoon Sebastiaan bij AVA Berkshire 

Charlie Munger, al bijna honderd jaar oud,  nam het volgens Heijman op zeer uitgesproken wijze op voor zijn decennialange zakenpartner Buffett. Dat deed hij in reactie op een vorige maand gedane suggestie van het Amerikaanse pensioenfonds Calpers dat Buffett zijn functie van CEO en chairman niet kan combineren en uit hoofde van corporate governance één van de twee posities moet opgeven. 

Munger: 'Dat is de meest ridicule kritiek die ik ooit heb gehoord. Het is alsof Odysseus terug komt van de oorlog om Troje die hij gewonnen heeft en iemand zegt: "I don't like the way you were holding your spear when you won that battle."'

Toen deze motie in stemming werd gebracht, werd deze door de aandeelhouders met overweldigende meerderheid afgeserveerd. De korte triomfantelijke glimlach op het gezicht van de bijna 100-jarige sprak boekdelen.