Asset allocatie

AllianzGI: ‘Amerikaanse IG-markt is nog steeds aantrekkelijk’

Anil Katarya, beheerder van het Allianz US Investment Grade Credit-fonds, is van mening dat Amerikaans bedrijfspapier van hoge kwaliteit in elke gespreide portefeuille thuishoort. We konden hem strikken voor een interview en wilden weten hoe hij vandaag tegen de kredietmarkten aankijkt en waarom Investment Grade (IG) in de VS zo interessant is.

Het Allianz US Investment Grade Credit is een nieuw fonds maar dan ook weer niet. Eerst even een klein woordje uitleg. Vorig jaar heeft Allianz Global Investors een belang van 24% genomen in Voya IM, het voormalige ING IM in de VS. Sindsdien heeft AllianzGI nieuwe fondsen opgezet die Voya IM mag beheren en het US Investment Grade Credit-fonds was het eerste in de lijn, namelijk op 24 april 2023. Deze laatste is een exacte kopie van een Goldman Sachs-fonds dat Voya IM tot juli 2023 heeft beheerd. GS gaat het beheer nu zelf in handen nemen.

Hoe hebt u de kredietmarkten over de jaren zien evolueren?
Anil Katarya: De markt is sinds de grote financiële crisis enorm veranderd met de structurele daling van de rentevoeten, de enorme groei van de markt met totale uitgiftes die in de duizenden miljarden dollar lopen in plaats van honderden miljarden, een veel hogere liquiditeit, een forse toename van het aantal nieuwe spelers. Er is gewoon een veel hogere vraag dan vroeger en dat is een goede zaak, ook vanuit het buitenland. Ondertussen zijn buitenlandse spelers goed voor ongeveer 25% van de Amerikaanse IG markt tegenover een veel lager percentage voordien. Het grote renteverschil, met op veel plaatsen een negatieve rente, heeft vooral veel spelers naar de Amerikaanse markt gebracht. 

Is de buitenlandse appetijt nog steeds aanwezig?
Anil Katarya: Het is een beweging van eb en vloed en hangt vooral af van het renteverschil. Nu de Federal Reserve van plan lijkt eerder een pauze in te lassen terwijl de ECB nog gaat verstrakken, zijn de hedgingkosten fors teruggevallen waardoor de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse IG-markt voor een Europese belegger aan het toenemen is. Hierdoor blijven buitenlandse beleggers toestromen naar het marktsegment. En nu we stilaan naar het einde van de rentecyclus gaan met een kortetermijnrente in de VS die mogelijk naar een piek van 5,5 à 6% gaat, zal de activaklasse nog aantrekkelijk worden. Een deel van de markt wacht af totdat de huidige rentevolatiliteit vermindert om terug voluit in de markt te stappen.

Is het vandaag een goed moment om in de markt te stappen? 
Anil Katarya: De Amerikaanse IG-markt is één van de meest liquide markten die er zijn. Het wanbetalingspercentage ligt historisch gezien, met minder dan 0,5%, zeer laag want het universum bestaat uit grote en kwalitatief hoogstaande blue chips bedrijven. Daarenboven heeft dit marktsegment sinds 1989 een jaarlijks rendement van zo’n 6% opgeleverd. We komen vandaag stilaan in de buurt van dit rendement. En hoewel het een onbegonnen zaak is om de markten perfect te timen, kunnen we vandaag gezien al deze elementen stellen dat het toch nog steeds een goed moment is. Opmerkelijk is alvast dat de winstverwachtingen van bedrijven, ondanks de moeilijke marktomstandigheden, slechts heel beperkt zijn teruggeschroefd. Elk bedrijf zal met margedruk te maken krijgen maar dat zal vooral bij de kleinere bedrijven, die eerder in het high yield-gedeelte zitten, het geval zijn. De hogere rentevoeten worden ook meer door deze ondernemingen gevoeld.

Voelt u de impact van het gewicht van de centrale banken op uw marktsegment?
Anil Katarya: Zeker, ze hebben een impact gehad op de gehele kredietmarkt via de enorme liquiditeit en het goedkope geld die ze naar de markt hebben gebracht en via de aanhoudende renteverlagingen. Er was veel geld in de markten dat op zoek moest naar activa en vooral de VS heeft hiervan geprofiteerd. En ontegensprekelijkc liggen centrale banken voor het grootste gedeelte aan de basis van hetgeen we vandaag zien. 

Hoe beheert u uw fonds?
Anil Katarya: We hebben een vrij eenvoudige beleggingsfilosofie en gaan op zoek naar interessante emittenten via een bottom-up-selectie en we kopen enkel IG-bedrijfspapier uitgedrukt in USD en nemen geen ander type van obligaties en krediet op. We nemen daarenboven geen positie in op duration. 80 tot 90% van de waarde die we aan onze fondsen toevoegen, is via de de selectie van effecten die we beheren op een actieve manier. En een groot deel van ons succes is dat we trouw blijven aan onze stijl en dat we met het team aan hetzelfde zeil trekken. Iedereen kan trouwens zijn ideeën naar voor brengen.

Naar wat bent u op zoek in een bedrijf?
Anil Katarya: We kijken vooral naar cashflows en zijn minder gefocust op de winstcijfers. We zijn nu eenmaal beleggers in vastrentend papier. We stellen daarnaast vragen zoals hoe zien de vooruitzichten er van een bedrijf uit en hoe sterk staat het. Kortom, sterke zakelijke fundamenten zijn voor ons belangrijk. En we leggen ook een grote focus op het management. Uiteindelijk is het voor ons van belang hoe stabiel de kredietratings en de cashflows zijn. En als het management eerder agressief is op het vlak van overnames is het toch oppassen geblazen. Het is niet zozeer wanbetaling waarvan we wakker liggen, maar wel een lagere rating want dat betekent hogere spreads. 

Is het vandaag gezien de hogere rentevoeten gemakkelijker om uitgiftes te selecteren dan toen de rente laag was?
Anil Katarya: Hoewel er meer beleggers naar de activaklasse kijken bij hogere rentevoeten, verandert er voor ons eigenlijk niet veel. We zijn nog steeds op zoek naar het meest interessante papier. Wat er wel gebeurt bij hogere volatiliteit zoals eerder dit jaar, is een toename van de dispersie binnen het universum en dat brengt voor ons meer opportuniteiten met zich mee want we zijn opportunistisch en hebben tegelijk geduld. We kunnen voor een zeer lange periode geduldig zijn, zeker als het risico niet adequaat vergoed wordt en we geen value zien. Dan kan onze cashpositie tot zelfs 7 à 8% stijgen en als de volatiliteit opeens de hoogte inschiet dan staan we klaar. Het mooiste voorbeeld was toen de pandemie in maart 2020 uitbrak. We hadden we toen tussen de 5 à 7% cash in Treasuries opgebouwd omdat we de markt niet aantrekkelijk genoeg vonden. En in maart 2020 konden we gedurende een week gewoon aangeven wat we wilden betalen. Wij zijn immers liquiditeitverstrekkers die op moeilijke momenten over cash beschikken. 

Bent u vandaag uw cashpositie terug aan het opbouwen?
Anil Katarya: Sinds enkele weken zijn we gestaag onze cash aan het afbouwen en winst aan het nemen. We hadden namelijk ten tijde van de Amerikaanse bankencrisis in maart onze portefeuille stevig uitgebouwd. We verwachtten toen dat nieuwe uitgiftes zouden blijven toestromen en niet elke bank zal immers over kop gaan. En nu zijn de spreads terug dicht in de buurt van 130 basispunten gekomen tegenover 165 daarvoor. Het ziet ernaar uit dat het eerder een markt wordt die voor een tijdje in een nauwe bandbreedte zal bewegen. En september staat in het rood in onze agenda aangestipt omdat dan veel nieuwe uitgiftes naar de markt komen en we dan willen klaarstaan om te kopen.

Wat vindt u trouwens van de vrij sterke Amerikaanse macrocijfers?
Anil Katarya: Wel, de gehele markt wachtte eigenlijk op een recessie die er uiteindelijk nog altijd niet is gekomen. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft vrij sterk, net als de woningmarkt en het consumentenvertrouwen. En deze sterke cijfers liggen dan ook mede aan de basis van de lage kredietspreads, maar de toekomst blijft hoe dan ook onzekerheid waardoor we toch wat winst, zoals eerder gezegd, van tafel nemen. Het kan immers snel veranderen.