Dit artikel wordt u aangeboden door UBS Asset Management.

UBS AM: Prognose voor traditionele beleggingsportefeuille wordt beter

portret van Evan Brown

De financiële markten hebben een dramatisch jaar achter de rug en de belegger die de traditionele portefeuilleopbouw van 60/40 aandelen/obligaties volgt, kijkt aan tegen een fors verlies. Maar voor de langetermijnbelegger is er goed nieuws, stelt beleggingsstrateeg Evan Brown van UBS Asset Management in zijn Macro Monthly ‘The good news about bad markets’: de rendementsverwachtingen stijgen en staan momenteel op het hoogste niveau sinds eind 2018.

Het jaar 2022 is een verloren jaar voor veel beleggers. Het totale rendement voor wereldwijde aandelen is -25% over de afgelopen drie kwartalen. Wereldwijde overheidsobligaties en credit doen het niet veel beter met een rendement van -21%, zo schrijft Brown.

De afgelopen 25 jaar zorgde de correlatie tussen aandelen en obligaties ervoor dat de portefeuilleopbouw simpeler kon worden en de 60/40-verdeling populair werd, maar de hoge inflatie en agressieve renteverhogingen hebben ervoor gezorgd dat deze simplificatie niet meer opgaat. “Per midden oktober staat een portefeuille met 60% Amerikaanse aandelen en 40% Treasuries dit jaar op een verlies van 20%. Er zijn historisch gezien slechts drie jaren waarin dat eerder gebeurde, en die zijn allemaal meer dan 80 jaar geleden”, aldus Brown.

“De economische vooruitzichten voor de korte termijn zijn zeer onzeker. De inflatie, groei en geopolitieke factoren die de onrust op de markten veroorzaakten in 2022 zorgen nu mede voor potentiële winsten voor de langetermijnbeleggers die bereid zijn risico aan te gaan. Alle factoren in beschouwing nemend zien wij dat de verwachtingen voor beleggers nu beter zijn dan 12 tot 15 maanden geleden.”

UBS AM voorziet een vijfjaarrendement voor een wereldwijde 60/40-portefeuille van 7,2% (was 3,3% in juli 2021)  en een voor inflatie gecorrigeerd rendement van 4,4% (1,2% in juli 2021) . “Sinds eind 2018 zijn de verwachtingen voor rendement en niet zo goed geweest.”

De volledige Macro Monthly van UBS Asset Management vindt u hier.