Dit artikel wordt u aangeboden door Nordea Asset Management.

Nordea AM: Engagement-inspanningen zijn cruciaal nu focus op 'greenwashing' toeneemt

Door Eric Pedersen, hoofd Duurzaam Beleggen bij Nordea Asset Management

Het inzicht van de beleggingsindustrie in ESG en duurzaamheid is de afgelopen jaren geëvolueerd, waardoor het steeds duidelijker wordt dat de vaak geclaimde keuze tussen uitsluiting en engagement een misvatting is. Vermogensbeheerders zouden niet bang mogen zijn om wanneer nodig bedrijven uit te sluiten, maar het zou ook vanzelfsprekend moeten zijn dat het initiëren en onderhouden van constructieve dialogen met de bedrijven in een portefeuillecontext cruciaal is voor het bereiken van impact op de wereld. 

Het gebruik van engagement en stemmen om bedrijven te beïnvloeden wordt om daarom nu massaal geaccepteerd als een drijvende kracht achter duurzamere bedrijfspraktijken. Als zodanig wordt het erkend als een essentieel element van waardecreatie op lange termijn binnen zowel de aandelen- als obligatiemarkten.

Nu de recente maatregelen tegen greenwashing de aandacht vestigen op ESG-promotie en -integratie, is het begrijpelijk dat engagement steeds meer onder de loep wordt genomen. Omdat wij geloven dat engagement een krachtig instrument zal blijven voor beleggers, is het van cruciaal belang dat asset managers een breder bewustzijn creëren van het werk dat achter de schermen wordt verricht om positieve veranderingen te bevorderen. Engagement moet ook echt zijn – alleen jaarlijkse brieven versturen, is niet genoeg.

Momenteel worden de meeste hoger aangeschreven engagementactiviteiten aangegaan door coalities van beleggers, zoals Climate Action 100+, of door de samenwerking die Nordea is aangegaan met betrekking tot de bouw van de geplande kolengestookte Vung Ang 2-elektriciteitscentrale in Vietnam. Hoewel communicatie over de resultaten van dergelijke activiteiten belangrijk blijft, is het voor beleggers ook van cruciaal belang om kleinere - maar nog steeds significante - engagementinspanningen op individueel bedrijfsniveau aan te tonen. In de meeste gevallen vinden dergelijke dialogen plaats over een periode van een aantal jaren.

Het belang van individuele inspanningen

Als voorbeeld: Ons Responsible Investments-team voert al jaren gesprekken met de Franse groep Air Liquide, een wereldleider op het gebied van industriële gassen. De industriële sector is verantwoordelijk voor 23% van de mondiale energiegerelateerde CO2-uitstoot, wat de dringende behoefte aan een betere efficiëntie in de sector aantoont. Terwijl het niet ‘duidelijk groen’ is, is Air Liquide één van de bedrijven die daarbij kunnen helpen.

Als zware uitstoter wordt Air Liquide doorgaans gestraft door ESG-dataproviders omdat het bedrijf slecht scoort in conventionele koolstofvoetafdruk-berekeningen. Echter, het eindgebruik van de producten en diensten van het bedrijf dragen vaak bij aan emissiereducties bij het gebruik. Het stimuleren van Air Liquide om zich te concentreren op zijn bijdrage aan de bestrijding van klimaatverandering kan daardoor zowel een grotere positieve impact als een betere erkenning van de inspanningen van het bedrijf opleveren.

Tijdens het eerste deel van onze interactie met het bedrijf hebben wij ons dan ook gericht op het overtuigen van het management van Air Liquide om te rapporteren in overeenstemming met de aanbevelingen van de Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD). Daarnaast hebben we aangedrongen op de invoering van een lange termijn verbintenis om in 2050 net zero te bereiken en op de vaststelling van wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen voor de vermindering van broeikasgassen. Als gevolg van deze fase van onze engagement heeft Air Liquide zich er publiekelijk toe verbonden om net zero te bereiken, terwijl het zich nu ook aan de TCFD-rapportage houdt.

In onze meest recente bijeenkomsten met de CEO en het hoofd duurzaamheid van Air Liquide bleven we benadrukken hoe belangrijk het is dat het bedrijf de robuustheid en prestaties van zijn klimaatstrategie laat zien, samen met de kansen die het ziet op de waterstofmarkt. In reactie hierop publiceerde Air Liquide eerder dit jaar zijn eerste rapport over duurzame ontwikkeling, waarin de duurzaamheidsambities van het bedrijf en de niet-financiële resultaten werden gepresenteerd. In het rapport benadrukte Air Liquide een vermindering van de CO2-intensiteit van 24% ten opzichte van het niveau van 2015, terwijl het op koers ligt om zijn doelstelling van een vermindering van 30% in 2025 te bereiken.

In een primeur binnen zijn industrie heeft Air Liquide ook validatie voor zijn kortetermijndoelstellingen voor Scope 1 & 2 verkregen van het Science Based targets-initiatief, ofwel SBTi. Wat betreft de plannen voor waterstof heeft het bedrijf €200 miljoen toegezegd om de waterstofproductie en de bijbehorende infrastructuur uit te breiden.

Het voortzetten van de geloofwaardige toezeggingen

Aangezien Air Liquide tot de grootste bijdragers aan de vermindering van broeikasgassen binnen de portefeuilles van Nordea behoort, zal het ook in de voorzienbare toekomst een van onze focus-engagements blijven. Het is bemoedigend dat Air Liquide echt open blijft staan voor onze feedback, en het bestuur blijft zich inzetten om het ESG-profiel van het bedrijf te verbeteren. Naast het feit dat het ons helpt om onze eigen klimaatdoelstellingen te bereiken, biedt dit extra vertrouwen voor de algemene investeringscase.

Nu we richting 2023 gaan omvatten onze volgende stappen met het bedrijf de voortdurende stimulans voor meer groene investeringen, de validatie door derden van de Scope 3-doelstellingen, de levering van een robuuste en geloofwaardige decarbonisatieroadmap en de uitvoering van de CO2-emissiereductiedoelstellingen.

Air Liquide is momenteel geclassificeerd als B+ binnen ons eigen ESG-scoringsmodel, wat betekent dat het belegd kan worden in ons ESG STARS-fonds - waar wij elk kwartaal verslag uitbrengen over onze belangrijkste verbintenissen met bedrijven. Dit is het soort informatie waarvan wij hopen en verwachten dat er meer van op de markt komt - het helpt te bewijzen dat ESG-beleggingen inderdaad een reële impact kunnen hebben op de kwesties die voor ons allemaal van belang zijn.

 

 

 

Nordea Asset Management is de functionele naam van de vermogensbeheer business, uitgevoerd door de juridische entiteiten Nordea Investment Funds S.A. en Nordea Investment Management AB ("rechtspersonen") en hun filialen en dochterondernemingen. Dit document is reclamemateriaal en is bedoeld om de lezer te informeren over de specifieke capaciteiten van Nordea. Dit document is niet bedoeld als investeringsadvies (of standpunten of meningen vermeld in dit document) noch bevat het aanbevelingen om te investeren in een financieel product, investeringsstructuur of instrument, een transactie aan te gaan of af te wikkelen of om deel te nemen in een bepaalde beleggingsstrategie. Dit document is geen aanbod om te verkopen, of een verzoek van een aanbod om een effect te kopen. Elk van deze verzoeken mag enkel via een “Biedingsbericht” gemaakt worden, of via eender welke gelijkwaardige contractuele overeenkomst. Bij gevolg zal de hierin bevatte informatie in zijn volledigheid vervangen worden door een Biedingsbericht of een contractuele overeenkomst in zijn finale vorm. Uitgegeven en gemaakt door de juridische entiteiten van Nordea Asset Management. Dit document mag niet worden gereproduceerd of verspreid zonder voorafgaande toestemming. © De rechtspersonen van Nordea Asset Management en een van de filialen en/of dochterondernemingen van de rechtspersonen.